diumenge, 20 de gener del 2008

Alfons López Tena presenta el llibre 'Catalunya sota Espanya'




López Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a proposta de CiU, va presentar el divendres 18 a l’auditori Felip Pedrell les tesis que defensa al llibre 'Catalunya sota Espanya. L’opressió nacional en democràcia' (La Magrana) convidat per Òmnium Cultural.

Durant la presentació, l’autor va reconèixer que no esperava que el llibre fos un èxit de vendes i va explicar que aquest és el llibre que ell trobava a faltar entre els assaigs sobre política i nacionalisme català. Va afegir que havia intentat posar al dia i integrar les noves idees que havien anat sorgint des de la transició fins a l’actualitat.

És un assaig lúcid i valent que planteja sense embuts la necessitat de Catalunya de constituir-se en Estat una vegada s’ha comprovat l’esgotament polític que pels catalans ofereix l’Espanya de les autonomies.

López Tena defensa que cal actualitzar la relació Catalunya-Espanya, una confrontació secular que només pot acabar de tres maneres: amb l’extinció de la nació catalana per assimilació, amb la mutilació de l’estat espanyol per la independència catalana o fent les dues nacions compatibles en un mateix Estat plurinacional de debò.

Algunes de les idees que va destacar López Tena del seu llibre van ser la necessitat que la relació dominant-dominat s’ha de vèncer en un futur immediat, ja que si no, Catalunya no pot avançar a Europa. Va parlar també de la immigració i de la necessitat de trobar formes d’integració dels nouvinguts. "Se’ls ha de donar motius pels quals prefereixin ser catalans i no espanyols, cosa que és més complicada ara que abans, quan aquí es feien les coses molt millor que a la resta de l’estat".

D’altra banda va destacar que només depèn de la voluntat dels catalans adonar-se que a l’estat espanyol mai no ens deixaran tenir-hi força, ni econòmica ni política. També és important que el mercat català s’adoni que no tenim cap mena de dependència econòmica de la resta de l’estat. Va posar l’exemple del cava que té com a mercat principal l’alemany, mentre que del total, el mercat espanyol només representa un 20%.

Finalment, va acabar posant èmfasi en el fet que els catalans hem d’acceptar plenament que de l’estat espanyol només en rebem maltractes, ja que qualsevol iniciativa catalana és rebuda amb cinisme, rebuig i menyspreu.

1 comentari:

Jesús M. Tibau ha dit...

Jo hi vaig assistir i va ser una presentació molt interessant i seriosa